Som 2. generasjons anleggsarbeider lærte Connie tidlig av sin far at det var smart å organisere seg. Forskjellen var bare at hun var jente i et fortsatt mannsdominert yrke. Det bød på noen utfordringer ute på anleggene – både for henne og hennes mannlige kolleger.
Men det var ikke verre enn at Connie og hennes organiserte medsøstre fikk gjort noe med det.
Connie reiser mye i jobben sin, og er på byggeprosjekter i hele landet. Da bor hun på brakkerigger med en kraftig overvekt av menn. Selv om hun har eget soverom har både hun og hennes mannlige kolleger opplevd at det kan være kleint å måtte dele garderober og toaletter på anleggene.
Vi må huske at det også er mange menn som synes det er pinlig å kle av seg i garderober med kvinner – det går begge veier
Ble hørt – fikk lov om tilrettelagte fasiliteter
De var kanskje i mindretall, men Connie var en av de få kvinnelige arbeiderne som tok opp problematikken med forbundet og fikk raskt gehør. Det viste seg at forbundet hadde fulgt med i timen og hadde registrert at flere og flere kvinner entret arenaen i yrker hvor det tidligere hadde vært en sterk overvekt av menn. Her måtte noe gjøres.
Som tillitsvalgt og aktivt medlem i forbundet, gikk Connie høyt ut i sosiale medier om problematikken, og snakket med flere som savnet tilrettelagte fasiliteter for jenter – og egne for menn. Det gjaldt ikke bare garderober, men eksempelvis også arbeidsklær.
Alle jentene i forbundet har bidratt med at det har blitt lovpålagt å tilrettelegge for alle kjønn på arbeidsplasser
Kunne vært enda flere
Siden Connie begynte å jobbe som anleggsarbeider har hun ønsket å være medlem av forbundet. Hun er godt «oppdratt» av sin far, som tråkket stien i dette yrket før henne og som alltid snakket om både viktigheten og fordelene ved å være organisert. Det var ikke noe nytt for henne da hun begynte å jobbe. Derimot opplever hun mange steder at det er mangel på informasjon ut til ansatte – og særlig til de yngre og til lærlingene på mange arbeidsplasser.
Informasjonsarbeid er ikke alltid så enkelt, hvis du er omreisende i jobben din slik som jeg er. Men det er viktig, for de som ikke får informasjon går glipp av så mye bra som medlem
Connie mener de kunne vært enda flere som løftet frem slike saker som f.eks. delte garderober – eller annet som er viktig for arbeidsfolk – hvis flere oppdager alle fordelene med å være medlem.
Enda flere burde vært tillitsvalgt, for sammen kjemper vi for våre kolleger!
Til tross for at flere jenter har kommet til, er yrket som anleggsarbeider fortsatt mannsdominert – og det er det ikke alene om i byggebransjen. Det er også flere yrker hvor det er flest kvinner, så utfordringene går begge veier.
Noen av «godene» Connie vil fremheve ved å være medlem i Norsk Arbeidsmandsforbund er:
- Gode forsikringer! Skulle du for eksempel kjøpe deg en bolig for første gang, får du supergod avtale om innboforsikring som medlem.
- Har du spørsmål rundt ansettelsesforhold, er det bare å ringe og du får raskt svar. Du kan også ta mange ulike kurs.
- Konferanser hvor du møter andre i samme yrket som deg – fra hele landet.
- Videreutdanning.